Zalm uit de oven met venkelkorstje

Ingrediënten voor 6 personen. Circa 540 calorieën per portie.

 

  • 2 el venkelzaad
  • 1 stuk zalm met vel van circa 1 kg
  • Rasp en sap van 1 citroen
  • 8 el crème fraîche
  • 2 el geraspte mierikswortel (uit een potje)
  • 18 kwarteleitjes (of 6 kippeneieren)
  • Zakje Waterkers/landkers of veldsla
  • Extra vergine olijfolie
  • Bosje dille
Zalm uit de oven
Zalm uit de oven met venkelkorst

Bereidingswijze

  • Zet de oven op 180 graden. Laat de zalm op kamertempratuur komen. Stamp de venkelzaadjes fijn in een vijzel. Maal samen met een theelepel grof zeezout en wat zwarte peper. Leg de zalm met het vel naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Strooi het venkelzout en citroenrasp er over. Bak de zalm circa 15 minuten in de oven. Hij moet net gaar zijn, mag vanbinnen nog wat rauw zijn.
  • Meng ondertussen de crème fraîche met het sap van een halve citroen. Roer ook de mierikswortel en zout en peper er door.
  • Kook de kwarteleitjes circa 2,5 minuten. Of de kippeneieren circa 6,5 minuut. Je wilt dat ze nog net een zachte dooier hebben. Laat ze schrikken in koud water en pel ze. (Pellen onder water gaat makkelijker!) 
  • Smeer met de achterkant van de lepel de mierikswortelcrème op de borden. Leg er stukken zalm uit de oven met venkelkorst op (zonder vel). Verdeel de waterkers, landkers of veldsla er over. Snij de kwarteleitjes doormidden en leg ze langs de zalm. (Of de kippeneieren in kwarten). Maak af met wat takjes dille, zwarte peper en wat druppels extra vergine olijfolie. Geniet er van! 😊

Lekker met vers brood of geroosterde aardappeltjes. Vergeet een lekker wit wijntje niet!