Trailrunnen - waarom ik hier zo enthousiast over ben!

Trailrunnen wordt steeds populairder in België en Nederland. Zelf ben ik ook helemaal enthousiast geworden! Maar waarom eigenlijk? Wat is er zo anders dan hardlopen op de weg?

Trailrunning betekent niets minder dan ‘off road running’. Door de natuur over smalle bos- of duinpaden, vaak met een wat technischer terrein en met wat hoogtemeters. Dus met stijgen en dalen. Een trailevent bestaat over het algemeen uit minstens 75% onverhard terrein. Echt buitenspelen voor volwassenen dus!

trailrunnen vs hardlopen natuur

Vind je het ook heerlijk om midden in de natuur te zijn? Dan is trailrunnen misschien ook iets voor jou!  

Vind je het ook heerlijk om midden in de natuur te zijn? Dan is trailrunnen misschien ook iets voor jou!  Een groot verschil met lopen op de weg is dat tijden minder een rol spelen en de events socialer zijn. Als je bijvoorbeeld een 15 km trailwedstrijd hebt gelopen in Zuid Limburg, kun je dit niet vergelijken met een 15 km trailwedstrijd op de Veluwe. Waarschijnlijk waren de paden bij de ene wedstrijd technischer dan bij de andere. Of waren er bij de ene wedstrijd meer hoogtemeters dan bij de andere. Zelfs als je een jaar later weer aan dezelfde trail wedstrijd deelneemt kun je ze vaak niet echt vergelijken. Misschien lag er de ene keer sneeuw. Of misschien had het de vorige keer flink geregend waardoor het moeilijker was door de modder.

Dit maakt dat je tijdens traillopen meer kan genieten van het moment en minder bezig bent met presteren. Zie je een mooi uitzicht, dan stop je even om een foto te maken! Bij de drinkposten wordt ook even een gezellig praatje gemaakt met de vrijwilligers!

Hardlopen trailrunnen canicrossen

Georganiseerd trailevent of zelf een trailuitje organiseren? 

Je kan natuurlijk deelnemen aan een georganiseerd event. Wat ideaal is als je nog niet veel trail ervaring hebt. Zo is er altijd een noodnummer dat je kunt bellen en zijn er verzorgingsposten met eten en drinken waar je op kunt rekenen. Dit maakt dat je niet meteen alles zelf hoeft mee te nemen. Je hoeft dan ook niet meteen een trailrugzak aan te schaffen. Er zijn een hoop leuke evenementen in Nederland te vinden, bijvoorbeeld van Bearsports! Of wil je een keer naar België? Kijk dan eens naar sportevents.be

Wat ik zelf ook heel leuk vind is om er zelf met vrienden op uit te trekken. We kiezen een natuurgebied waar we al langer een keer heen willen gaan. We zoeken een leuke route uit of maken er zelf eentje in Komoot. Voorpret van een dagje trailen is al heerlijk!

Tegenwoordig zijn er handige apps die je op je telefoon kunt zetten, of sporthorloges waar je een GPX bestand op kan downloaden. Uiteraard bestaan er ook routes die altijd zijn uitgepijld. Zo heb je in Zuid-Limburg bijvoorbeeld het Krijtlandpad. Een prachtige route met best wat hoogtemeters, waar je één (of meerdere) etappes van kunt doen. Zoek je naar meer hoogtemeters, rij dan een stukje verder naar de Ardennen. Hier staan routes uitgepijld van Extratrail. Routes vanaf 5 km tot wel meer dan 40 km. Hou er wel rekening mee dat je hier vaak niks tegenkomt onderweg, en dus volledig zelfvoorzienend moet zijn. Lijkt dit je wat? Kijk dan eens naar mijn paklijst voor trailrunning!

Vergeet niet de ongelooflijke voldoening die je hebt na afloop van een mooie dag ‘trailen’. Geniet lekker na met rode wangen van het buiten zijn, met een lekker (alcoholvrij)biertje!

‘Into the forest I go, to lose my mind and find my soul’