Over mij

Een paar jaar geleden durfde ik niet op de weegschaal te gaan staan, rookte ik en stond ik veel te vaak bij de glasbak…

Nu heb ik deelgenomen aan een hele Ironman: 3,8km zwemmen, 180km fietsen en als toetje ook nog eens 42km hardlopen!

Waarom heb ik dit gedaan!? Om te testen of ik zowel fysiek als mentaal in staat ben om dit voor elkaar te krijgen. Om me volledig in het trainen te storten en er honderd procent voor te gaan!

Ik kom uit een bourgondisch Limburgs gezin, waar eten en drinken altijd hoge prioriteit had en sporten (zowel om te kijken als om te beoefenen) niet interessant was. Hierdoor heb ik nooit actief gesport, het was iets dat af en toe ‘moest’, meer niet. Ik had alles behalve een gezonde levensstijl: Ik rookte, dronk veel en vaak, sportte niet of nauwelijks en werkte in een kroeg. Goede basis voor een Ironman 😉

Hardlopen

Ik ben begonnen met hardlopen, om af te vallen. De eerste paar keer, was zoals bij de meesten van ons verschrikkelijk. Maar na een aantal weken strompelen, begon ik er toch plezier in te krijgen. Vooral het voldane gevoel achteraf ging ik waarderen. Ik ging me inschrijven voor wedstijden van 10 kilometer bijvoorbeeld. Vooral om een extra motivatie te hebben om te gaan trainen. Na een jaar of twee hardlopen, kreeg ik de kans om mee te doen aan de marathon van New York. Dit leek me toch wel een bucketlist dingetje. Eens en nooit meer was het idee… Maar je raadt het al, dit was veel te gaaf en verslavend. Inmiddels 15 (trail)marathons verder. Zo gaan die dingen…

Mijn vaste loopmaatje is mijn hond Joop. Meerdere malen per week lopen we samen. Hij gaat ook mee naar sommige trailwedstrijden. We hebben zelfs samen een marathon gelopen! Hij is zo sterk en onvermoeibaar. Hopelijk kunnen we nog jaren samen hardlopen!!

Trailrunning tips en tricks hardlopen
Gezonde pasta pesto met kip en avocado

Koken

Naast sport heb ik nog een andere passie, namelijk koken: Zo ontstond: Mestrini Culinario. Een Mediterraan catering bedrijf in de regio Breda. Het organiseren van diners, lunches, tuinfeestjes, bedrijfsrecepties, etc. Zelfs een keer een week de volledige catering (ontbijt/lunch/diner) van een groot internationaal bedrijf in Cannes, Zuid Frankrijk mogen verzorgen. Hoe divers de opdrachten ook zijn, mijn passie voor koken is altijd herkenbaar.

En die passie is er nog steeds. Door het sporten is de interesse in, en kennis van gezonde voeding gegroeid. Maar smaak staat altijd voorop! Inmiddels weet ik dat gezond, ook ontzettend lekker kan zijn. Dit wil ik dan ook graag overbrengen op anderen. Ik probeer mensen te inspireren met mijn gezonde recepten.

Triatlon

Tja, en toen kwam het idee van een triatlon op mijn pad. Je weet wel, weer zo’n bucketlist dingetje… In augustus 2021 was het zo ver. Een halve Ironman in Maastricht stond op het programma.

Het trainen ging zeker niet vanzelf. Hardlopen oké’, maar fietsen… Ja, ik heb wel een racefiets en ik heb ook wel eens een tochtje gemaakt, maar ik moest hem toch echt onder het stof vandaan halen. Het zwemmen was helemaal een drama. Ik zat op het niveau ‘net niet verzuipen’. Maar goed, als je zo slecht bent dan maak je flinke stappen als je er veel tijd in steekt. Dat gaf veel vertrouwen!

De sterke stroming van de Maas gooide roet in het eten en hierdoor werd het een Run-Bike-Run. Desalniettemin heb ik genoten van deze race. Fantastisch om die transities mee te maken. Wat een kick! Drie weken later heb ik alsnog meegedaan aan een kleinere triathlon in Leiderdorp, want ja, nu wilde ik natuurlijk ook waarmaken waarvoor ik getraind had: het finishen van een triathlon. Inclusief het zwemmen!

Check: triathlon in the pocket! En nu…?

Cecile trailrunnen sportieve bourgondiër Girona

Ironman

Ik hoorde dat er een jaar later een hele Ironman zou komen in Maastricht… Mijn Hometown! Zou ik… Nee doe ff normaal… Oeps, ingeschreven….

Was ik bang om te falen? Jawel, best wel… Ik kom van ver, tot mijn 22e was ik 100% bourgondisch en 0% sportief. Ik vind een glas wijn (of fles), een bitterbal (of schaal) of punt Limburgse vlaai (of 3) heerlijk!

Kan ik zo’n strakke trainingsperiode verdragen? Waarin er weinig ruimte is voor ‘de Bourgondiër’? Ik denk het wel. Het is zo’n fijn gevoel als je merkt dat je fitter en sterker wordt en ik haal zo veel voldoening uit de trainingen. De belangrijkste stap had ik al gezet: beslissen dat ik dit ga doen!

Niet alleen de race, maar ook de weg er naartoe is een ervaring geweest die ik nooit meer zal vergeten. Het heeft me zo veel gebracht. Niet alleen fysiek ben ik er sterker door geworden, vooral mentaal heeft het me heel veel gebracht. Ik heb echt leren doorzetten en omgaan met tegenslagen.

Heb je ook ergens in je achterhoofd een sportief doel waar je wel eens over fantaseert? Neem de belangrijkste stap en schrijf je in. Doe het en verbaas jezelf hoeveel je kan! Of dit doel voor jou nu een half uur aan een stuk hardlopen is of het finishen van een hele Ironman. Ga er voor! Wat heb je te verliezen?

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan…”

Cecile Mestrini / De Sportieve Bourgondier

Volg me op Instagram: @sportieve_bourgondier