8 trailrunning tips en tricks
Mijn tips voor jouw volgende trail avontuur! Ik ben al een paar jaar fanatiek met trailrunning bezig omdat ik het fantastisch vind. Ik heb zelf veel aan onderstaande tips gehad!
Tip 1: Bouw je kilometers rustig op
Net als bijvoorbeeld bij trainen voor een weg marathon geldt ook bij trailrunning: loop niet te hard van stapel. Bouw je kilometers rustig op met max 10% meer dan de week ervoor en stel na iedere 3-4 weken een herstelweek in waarbij je veel minder kilometers loopt dan de weken daarvoor.
Tip 2: Stijgen en dalen
Neem kleinere pasjes dan normaal als je flink moet stijgen en dalen. Balanseer met je armen, houdt ze iets wijder van lichaam dan normaal met hardlopen op de weg. Beweeg je armen mee om meer kracht uit je lijf te halen. Leun tijdens het dalen niet te ver naar achteren maar blijf rechtop lopen.
Het is heel normaal om bij een pittige klim, omhoog te hiken. Hiermee bespaar je een hoop energie en gebruik je net weer andere spieren, dat is fijn voor de afwisseling. Soms ben je hikend met grote passen zelfs sneller dan wanneer je door probeert te rennen.
Tips 3: Kijk waar je loopt
Kijk een paar meter vooruit in plaats van naar beneden naar je schoenen. Je hersenen kunnen dan alvast die boomstronk, of kuil registreren. Blijf op de trails gefocust op de ondergrond. Vooral als je moe bent, wil de focus wel eens minder worden. Een verzwikte enkel wil je natuurlijk voorkomen!
Tip 4: Eten & Drinken
Zorg dat je voldoende eten en drinken bij je hebt. Of zoek van te voren goed uit, waar je kan bijvullen. Beter iets te veel meenemen dan iets te weinig!
Trailrunners only leave footprints! Dus laat geen verpakkingen van repen en dergelijke achter in de natuur.
Wil je deelnemen aan een trailevent? De meeste organisaties delen geen plastic bekertjes meer uit. Neem dus je eigen ‘foldable cup’ mee voor bij de verzorgingsposten.
Tip 5: Materiaal
Loop met goed materiaal. Als je besloten hebt om (af en toe) voor de trails te kiezen, dan zijn goede trailschoenen eigenlijk onmisbaar. Deze zorgen voor meer grip op gladde paden. Daarnaast is het misschien wijs om een trailvest of rugzak aan te schaffen. Hier kun je bijvoorbeeld een regenjack in doen, een EHBO setje, drinkflesjes en voldoende voeding.
Ga je ’s ochtends vroeg of ’s avonds trailrunnen? Vergeet dan niet om een (hoofd)lamp mee te nemen in het bos. Soms zie je voldoende doordat het bijvoorbeeld volle maan is, maar ga hier zeker niet vanuit.
Tip 6: Laat iemand weten waar je bent
Laat iemand weten waar je gaat lopen, en hoe laat je verwacht terug te zijn. Zet eventueel live locatie aan in WhatsApp. (Pas op dit slurpt batterij!) Ga je diep de natuur in hou er rekening mee dat je misschien geen telefoon bereik hebt. Misschien toch een trailbuddy zoeken?
Tip 7: Laat je ego thuis
Loop je op de weg 55 minuten op een 10 kilometer. Vergeet het maar dat je dit ook haalt tijdens een trail. Door hoogtemeters en een technischer terrein vergt trailrunnen veel meer van je uithoudingsvermogen. Zeker als je dit nog niet gewend bent. Je gaat jezelf waarschijnlijk snel opblazen als je je weg tempo probeert vast te houden.
Tip 8: Doe aan krachttraining.
Zorg voor een sterke core, benen en billen! Dit voorkomt blessures.